creativiteit + fantasie + techniek = kunst

ZANDSTRALEN

Er zijn twee duurzame technieken om de letters in het glas aan te brengen. Beide technieken garanderen een onverslijtbare gravure die duurzaam in het glas aanwezig blijft. Eigenlijk is het een proces waarbij ik het glas op een zeer gecontroleerde manier beschadigen. Je slijpt als het ware een laagje van het oppervlak, waardoor er een letter, cijfer of symbool zichtbaar wordt. Afhankelijk van uw persoonlijke smaak en wensen, kan ik zowel oppervlakkig als diep stralen.

INKLEUREN

Hiervoor heb ik twee technieken in huis. Of inkleuren met een verfsysteem, wat op termijn onderhoud vraagt, of inbranden met emaillen, wat vele malen duurzamer is. Het is ook mogelijk om de hele glasplaat mat te maken, waarbij de letters en cijfers helder uitgespaard zijn. Voor alle drie de technieken geldt dat de leesbaarheid toeneemt.

GRAVEREN

Graveertechniek is bij uitstek geschikt om zeer verfijnde afbeeldingen op het glas aan te brengen. Zowel digitale (foto’s) als handmatige ontwerpen kunnen hiervoor gebruikt worden. Deze techniek is kleurloos en heeft een soortgelijke uitstraling als zandstraal techniek. Het is een duurzame techniek en blijft extreem lang zichtbaar.

ETSEN

Etstechniek wordt met name toegepast op gematteerde glasoppervlaktes. Een speciaal procédé waarbij de (portret) foto’s of figuraties helder uitgespaard wordt in een matte omgeving. Een schitterende techniek voor unieke resultaten.

CASTING

Middels deze techniek kan ik dikke werkstukken maken. Er kan gewerkt worden met diverse glaskleuren, waardoor er drie dimensionale effecten in het glas ontstaan. De opbouw van een dikker werkstuk gaat langzaam en vraagt veel tijd in de glasoven. Een schitterende techniek voor ware kunstwerken.

BUIGEN

Het buigen van glas is ook een specialiteit van ons bedrijf. Dit kan uitsluitend met rechthoekige of vierkante platen. Het glas wordt over een buigmal in de glasoven geplaatst en langzaam verhit tot de buigtemperatuur. Gebogen glaspanelen geven een onvergelijkbare uitstraling aan het grafmonument. De strakke lijnen worden doorbroken en licht kan in het glas gaan spelen en geeft het telkens een wisselende reflectie.

FOTO’S OP GLAS

Ik beschik over de modernste technieken om foto’s van betrouwbare en duurzame kwaliteit op het glas aan te brengen. Dit kan van pasfotoformaat tot aan grootformaat uitgevoerd worden. Ik beschik over de nodige DTP kennis om de aangeleverde (foto)bestanden op haalbaarheid te controleren teneinde de kwaliteit van het resultaat te optimaliseren.  

FUSING

Een ambachtelijke techniek waarbij ik speciale glassoorten versnijd en combineer in een werkstuk. In mijn speciale fuse oven wordt het werkstuk op 850°C gesmolten en de kleuren komen tot leven. Eenmaal uit de oven geef ik met een gerust hart levenslange garantie op behoud van kleuren. Deze duurzame techniek leent zich zeer goed voor monumenten die uit twee panelen bestaan.

SLUMPEN

Bij slumping techniek maak ik gebruik van warmte, viscositeit en zwaartekracht. Het glas wordt op een speciale mal in de smeltoven gelegd. De mal wordt voor u op maat gemaakt naar een ontwerp wat geheel aansluit bij uw wensen. Na een paar in de oven is het werkstuk klaar en is er een uniek object ontstaan. Het unieke komt voort uit het feit dat de stookmallen voor éénmalig gebruik zijn. Het maken van die mallen is puur handwerk. Dit maakt dat deze ambachtelijke techniek resultaten geeft met een onvergelijkbare uitstraling.

EMAILLEREN

Met deze techniek kan ik het glas van vele kleuren voorzien. Door het glas in onze ovens te verhitten versmelt de emaille in het oppervlak, waardoor een onverslijtbaar werkstuk ontstaat. De kleuren zijn weersbestendig en blijven decennia lang mooi.

ARTI COATING

Met uiterste precisie breng ik de kleuren op het glas aan, waarna ze moeten drogen. Deze techniek lijkt erg veel op brandschildertechnieken. Na een stookproces zullen de kleuren duurzaam met het basisglas versmelten.

SNIJDEN

Ieder glasmodel ontstaat uit grote basisplaten, zogehete jumbo’s van maar liefst 2,25 x 3,3 meter. Hieruit worden kleinere delen gesneden die als basis dienen voor verdere bewerking.

SLIJPEN

De snijkanten zijn gevaarlijk scherp, dus dienen deze geslepen te worden. Afhankelijk van de complexiteit van het model, wordt gekozen voor een rechtlijnig of een computer gestuurd slijpproces.  Na deze bewerkfase heeft het glas mooie glad geslepen kanten. Indien gewenst, kan ik het glas ook “knabbelen”. Een ambachtelijke techniek waardoor de glasrand een ruw uiterlijk krijgt .

APPLICE

Een applicé is eigenlijk een verlijmde glascompositie. Voor glazen gedenktekens zijn de eisen aan de lijmsoort veel zwaarder, daar het om exterieur toepassingen gaat met veel vocht, temperatuur en UV belasting. Het proces vraagt specialistische kennis en luistert nauw tijdens de voorbehandeling en verwerking.  

AIR SHAPE

Een sterke polymeer glassoort, zeer geschikt voor kleinere afmetingen en het aanbrengen van details. Het glas is nagenoeg onbreekbaar en combineert perfect met mineraal glas.

Zijn er vragen ontstaan over de technieken? Neem gerust contact met mij op via de telefoon 0613253119 of middels het CONTACT formulier.